Home | Sitemap | Verklarende woordenlijst | Contact

Interventionele pijnbestrijdingstechnieken

Definitie: Hierbij wordt een steroïd (Depo-Medrol) en een lokaal anestheticum (Chirocaïne) in de Epidurale ruimteWat is: Epidurale Ruimte?De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Hij wordt begrensd door de wervels en het harde hersenvlies. In de epidurale ruimte bevinden zich uit het ruggenmerg uittredende zenuwen, vetweefsel en bloedvaten. De epidurale ruimte verloopt vanaf de onderkant van schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale infiltratie, afhankelijk van de indicatie, over dit gehele traject gebeuren. Tter hoogte van de lendenen (lumbaal), ter hoogte van de borst (thoracaal), ter hoogte van de nek (cervicaal), ter hoogte van het heilig been (caudaal).  geïnfiltreerd. Deze lokale toediening beoogt het onderdrukken van de zenuwontsteking die kan toegeschreven worden aan lokale irritatie of aan compressie door Discus herniaWat is: Discus Hernia?In algemene zin is discus hernia een synoniem voor "breuk". Het gaat hier om een afwijking van een tussenwervelschijf. Hierbij kan door een onbekende oorzaak een uitstulping ontstaan van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuwbaan druk uitoefenen en deze prikkelen of irriteren. Deze afwijking veroorzaakt in eerste instantie rugpijn soms gepaard gaand met uitstraling naar bijvoorbeeld de benen.  .

Indicaties

  1. (sub) Acute lumbo-ischialgie/CervicobrachialgieWat is: Cervicobrachialgie?Pijn in de arm afkomstig door een probleem in de halswervelkolom.   door:
  2. Recurrente acute pijn in geopereerde patiënten (Failed Back Surgery Syndrome).

Geen indicaties

Zuiver axiale lage rugpijn.

Methodes

  1. Posterieure approach
  2. Transforaminele approach (TF)

1) Posterieure Approach

  • a) Verschil tussen posterieure techniek en transforaminele approach:

 

  • b) Lumbale epidurale via posterieure approach:
  • c) Cervicale epidurale via posterieure approach:

2) Transforaminele epidurale infiltratie (TF)

Indicaties

  • bij reeds geopereerde rugpatiënten,
  • voorkeur bij aanwezigheid van spinale stenose.

Voordelen

Nadelen

Fluoroscopiebeeld met spreiding van het constrast
in de Epidurale ruimteWat is: Epidurale Ruimte?De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Hij wordt begrensd door de wervels en het harde hersenvlies. In de epidurale ruimte bevinden zich uit het ruggenmerg uittredende zenuwen, vetweefsel en bloedvaten. De epidurale ruimte verloopt vanaf de onderkant van schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale infiltratie, afhankelijk van de indicatie, over dit gehele traject gebeuren. Tter hoogte van de lendenen (lumbaal), ter hoogte van de borst (thoracaal), ter hoogte van de nek (cervicaal), ter hoogte van het heilig been (caudaal).  ter hoogte van L5 links.

Pijntherapie AZ Sint-Lucas - Tichelrei 1 – 9000 Gent - Tel: 09.224.50.19 - Fax: 09.224.58.27 - Email: secretariaat.loge@azstlucas.be
© 2009 - 2021  Attractive Design - Webmanager